Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και το Μικρό Περιβολάκι δημιουργούν το δικό τους μουσείο φυσικής ιστορίας

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και το Μικρό Περιβολάκι δημιουργούν το δικό τους μουσείο φυσικής ιστορίας

nasikas-mouseio
Το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας «ανοίγει» η δημοτική αρχή Δήμου Ρήγα Φεραίου, με απώτερο στόχο, η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης για τον μαθητικό και περιηγητικό τουρισμό.

Αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο Δημ. Νασίκα, τον αντιδήμαρχο Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη και το δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Χατζή, επισκέφτηκαν για το σκοπό αυτό, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχαν συνάντηση με τον καθηγητή Παλαιοντολογίας κ. Γεώργιο Κουφό.
Εκ μέρους της δημοτικής αρχής κατατέθηκε φάκελος και ηλεκτρονικό αρχείο με την κάτοψη του κτιρίου και τις προτάσεις για την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Μικρό Περιβολάκι ενώ επίσης αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ο τρόπος έκθεσης των απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν στο Μικρό Περιβολάκι ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών.
Ο κ. Κουφός με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε την αντιπροσωπεία του Δήμου, τους ενημέρωσε για το όλο θέμα ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας στον καθηγητή, «η ίδρυση ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Δήμο μας θα αποσκοπούσε να φέρει τον δημότη και τον επισκέπτη σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα. «Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου συνιστά υπεραξία για την περιοχή αυξάνοντας την επισκεψιμότητα ενώ θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία με την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας.
Παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα συμβάλλει ώστε να διαφυλαχτεί η πολύτιμη κληρονομιά του φυσικού πλούτου της περιοχής και των ευρημάτων, με εκθέματα με ενότητες για την παλαιοντολογία, την βοτανική, την πανίδα καθώς και για την γεωλογία της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό πριν από περίπου 15 χρόνια στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Περιβολακίου ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα θηλαστικών από την προϊστορική περίοδο.
Η παρουσία τους κοντά στο χωριό Μικρό Περιβολάκι, αν και ήταν γνωστή στους κατοίκους, παρέμενε άγνωστη στους επιστήμονες μέχρι το 1996, όταν μια ομάδα γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε. που χαρτογραφούσε την περιοχή τα ανακάλυψε και ειδοποίησε τον Καθηγητή Γ. Δ. Κουφό του Α.Π.Θ. Μετά τη διαπίστωση της παρουσίας τους άρχισε μια σειρά ανασκαφών μέχρι το 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να συλλεχθεί ένας μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων από την περιοχή. Τα απολιθώματα αυτά μελετήθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων και τα αποτελέσματα της μελέτης, αποτελούμενα από 11 διαφορετικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε ένα ξεχωριστό τόμο του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού Palaeontographica.
Η απολιθωμένη πανίδα που βρέθηκε περιλαμβάνει διάφορα είδη ζώων, όπως ύαινες, αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια, αγριόχοιρους. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πανίδας είναι ένας πίθηκος, που ζούσε στον ελλαδικό χώρο την εποχή εκείνη και μοιάζει με τις σημερινές μαϊμούδες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια αντιλόπη, που αποτελεί νέο γένος και είδος για την επιστήμη και που ονομάστηκε Pheraios chryssomallos προς τιμή του Δήμου μας.
Με βάση την πανίδα των θηλαστικών που βρέθηκε, καθώς και τη μαγνητοστρωματογραφική μελέτη των πετρωμάτων της περιοχής η πανίδα χρονολογείται στα 7.1-7.3 εκατ. Χρόνια.
«Είμαστε σίγουροι ότι η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σταθμό ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η περιοχή μας να καταστεί τουριστικός πόλος.»