Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα το Ζεόλιθο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα το Ζεόλιθο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Την Κυριακή 20-01-2017 και ώρα 11.00 π.μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα «Ο ζεόλιθος ως εργαλείο στη γεωργία και την κτηνοτροφία – Η χάρτα της ΑΟΖ».
Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στα οφέλη της χρήσης του ζεόλιθου στη γεωργία, ο οποίος συμβάλει στη βελτίωση του εδάφους και της ποιότητας των καρπών, τη μείωση του κόστους των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και απορροφά τις τοξικές ουσίες.
Επίσης, ως φυσικό ορυκτό δίχως καμία χημική επεξεργασία χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στην εκτροφή των ζώων. Ως προσθετικό διατροφής βοηθά σημαντικά στη βελτίωση ανάπτυξης του ζώου, προστατεύει τα ζώα από εντερικές παθήσεις, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων και συμβάλει στην αύξηση παραγωγής γάλακτος και στην ποιότητα του κρέατος. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές και αποτελεσματικές λειτουργίες του ζεόλιθου στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η χρήση του επεκτείνεται και στη βιομηχανία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, στα ύδατα και τα λύματα.
Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην χάρτα της ΑΟΖ και τόνισε ότι «Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ειδικά αφού θεσπιστεί, είναι ότι αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Η ΑΟΖ είναι ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στη Γερμανία που ζητά συνεχώς αποδείξεις για τις οικονομικές μας προοπτικές. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι απλώς ένα τεράστιο θαλάσσιο εμβαδόν, είναι και τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία ακολουθούν ως γεωλογική συνέχεια εκείνα του Ισραήλ και της Κύπρου. Αυτή η δυνατότητα, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαιτούμενες γεωτρήσεις, αλλάζει ήδη τα δεδομένα σε γεωπολιτικό επίπεδο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο υπερθετικό την ώρα που παλεύει για ν’ αλλάξει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και που συνομιλεί με ξένες χώρες».
Αρκετός κόσμος συμμετείχε στη διάλεξη και έδειξε ενδιαφέρον, καθώς ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελεί περιοχή με σημαντική ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.