Η Τεργέστη τιμά τον Ρήγα Βελεστινλή με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Η Τεργέστη τιμά τον Ρήγα Βελεστινλή με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Ρήγα Φεραίου


Στην Τεργέστη βρίσκεται αποστολή από το Δήμο Ρήγα Φεραίου μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας σε εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων προτομής του Ρήγα Βελεστινλή ενόψει της 24ης Ιουνίου, ημέρας θανάτου του Ρήγα και των επτά συντρόφων του και της συμπλήρωσης φέτος 220 χρόνων από το θάνατο του.
Συγκεκριμένα, η ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης με παρουσία 280 χρόνων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, φιλοτέχνησε στην Ελλάδα προτομή του Ρήγα Βελεστινλή. Η απόφαση τους αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Ρήγας συνελήφθη στην Τεργέστη τον Δεκέμβριο του 1797 από τους Αυστριακούς, παραδόθηκε στους Οθωμανούς και εκτελέσθηκε στις 24 Ιουνίου 1798 στο Βελιγράδι.
Η προτομή τοποθετήθηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τεργέστης έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Λόγω της επετείου 220 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα, η Κοινότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων της Τεργέστης, προγραμμάτισε διήμερο εκδηλώσεων, 23 και 24 Ιουνίου 2018.
Το Σάββατο 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα Marco Sofianopulo του Μουσείου Revoltella (Σύγχρονης Τέχνης) της Τεργέστης και την Κυριακή 24 Ιουνίου το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην ελληνική εκκλησία και κατόπιν θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ρήγα Βελεστινλή.
Στην αποστολή του Δήμου Ρήγα Φεραίου συμμετέχουν, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Πρίντζος, οι πρώην Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Γιάννης Κορώνας και Δημήτρης Παλληκάρης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μιχάλης Κουσκουρίδας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου, κ. Γιώργος Παπατόλιας.