Δημοπρατείται το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου – Ένα σπουδαίο έργο προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ

Δημοπρατείται το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου – Ένα σπουδαίο έργο προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ








Δημοπρατείται το  έργο  με τίτλο «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, Δ.Ε. ΚΑΡΛΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Η  διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου του  έργου, που είναι ενταγμένο με Κωδικό ΟΠΣ 5021753, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΑΔΑ: 64ΥΕ465ΧΙ*-ΘΩΚ) έχει ολοκληρωθεί και  αναμένεται άμεσα η   έγκριση δημοπράτησής του.
Πρόκειται για ένα  έργο –κόσμημα  σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την Λίμνη Κάρλα.
Στόχος είναι η ανακατασκευή του κτιρίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με σκοπό την αισθητική του αναβάθμιση και τη δυνατότητα χρήσης του μελλοντικά.
Με την ανακατασκευή του ανενεργού κτιρίου – με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου – και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του και την εφαρμογή της νέας του χρήσης, (Αθλητικές – Πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες) θα επιτευχθεί η επανάχρησή του και η λειτουργική επανένταξή του στον αστικό ιστό του οικισμού Στεφανοβικείου, στα όρια του οικισμού Ριζομύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας δήλωσε σχετικά: «Το όραμά μας για ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο είναι η πρότασή μας για τη νεολαία του Δήμου μας και γίνεται πράξη.» Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου Η τεχνική περιγραφή αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη της Ανακατασκευή ανενεργού κτιρίου, του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του και περιλαμβάνονται τα έργα: Το ανενεργές κτίριο, διαστάσεων 20,20Χ49,60 μ2, αποτελείται από τρείς Αίθουσες Α,Β,Γ. Η ενιαία αίθουσα Α του ανενεργού κτιρίου, διαστάσεων 20,20Χ35,00 μ2, θα διαμορφωθεί σε αθλητικό χώρο μπάσκετ – βόλεϊ με ένα χώρο πτυσσόμενων κερκίδων για την παρακολούθηση παιχνιδιών. Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και δη πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η αίθουσα Β του ανενεργού κτιρίου, διαστάσεων 20,20Χ7,00 μ2, θα διαμορφωθεί κατά ένα μέρος με τουαλέτες – Αποδυτήρια αθλητών και το άλλο μέρος θα διαμορφωθεί σε κυλικείο – αναψυκτήριο. Στο κτίριο θα κατασκευαστούν ειδικοί χώροι υγιεινής των ΑΜΕΑ. Η αίθουσα Γ , διαστάσεων 20,20Χ7,00 μ2, προτείνεται ως αίθουσα Γυμναστικής. Την εν λόγω αίθουσα θα μπορούσαν να την χρησιμοποιούν και οι Χορευτικοί Σύλλογοι του Δήμου για τα μαθήματα χορού. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις διατηρούν το κτίριο, δεν αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και γίνεται χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς επίσης υιοθετούνται αρχές και υλικά βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του κτιρίου μέσω της λειτουργίας του αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του ως εστία αθλητική, πολιτιστική, τουριστική, αλλά και ως χώρος επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η προτεινόμενη παρέμβαση θα εξυπηρετήσει επίσης ανάγκες της περιοχής για σύγχρονους αθλητικούς πολιτιστικούς – εκπαιδευτικούς σκοπούς, η ανάπτυξη των οποίων λαμβάνει υπόψη τα νέα πρότυπα (αθλητικά, παιδαγωγικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά) διαμόρφωσης αντίστοιχων χώρων, ως μέσο βελτίωσης της ελκυστικότητας του οικισμού ως τουριστικός προορισμός.
Οι εργασίες παρέμβασης θα περιλαμβάνουν: Οικοδομικές εργασίες, Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες καθώς και Εργασίες Πρασίνου. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, (έκτασης περίπου 24 στρεμμάτων) θα κατασκευασθούν: • ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 • δύο γήπεδα τένις • παιδική χαρά • χώρος καθιστικού – Αναψυκτηρίου, • τεχνητή λίμνη • υπαίθριο θέατρο και • Αλσύλλιο Πελαργών • Διαδρομές για τρέξιμο, ποδηλασία ή περπάτημα αναψυχής
Κατασκευή τεχνητής λίμνης
Η μικρή τεχνητή λίμνη με την ξύλινη πεζογέφυρα δημιουργείται κεντρικά του χώρου στη νοτιοανατολική πλευρά και θα αποτελεί έναν υδάτινο κήπο συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
Κατασκευή ξύλινης πεζογέφυρας
Η ξύλινη πεζογέφυρα προβλέπεται να έχει μήκος από 7-10  μ, ανάλογα με την τελική διαρρύθμιση των άκρων της τεχνητής λίμνης και πλάτος 1,50 μ. Η μορφή της θα είναι απλή και θα αποτελείται από ξύλινες οριζόντιες δοκούς, με δάπεδο από ξύλινες σανίδες πλάτους 20 εκ. και πάχους 5 εκ. από ξυλεία κατάλληλη για εξωτερικούς χώρους, οι οποίες θα φέρουν αντιολισθητικές εγκοπές παράλληλα στη διάσταση του μήκους τους. Θα υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα από ξυλεία σε ύψος 1,00 μ. για την προστασία των διερχόμενων.
Αλσύλλιο Πελαργών
Προβλέπεται χώρος πρασίνου όπου θα τοποθετηθούν ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ που στην απόληξη τους θα υπάρχει μεταλλική στεφάνη – στην περίμετρο της εσωτερικά θα τοποθετηθούν κλαδιά- που θα αποτελέσει φωλιά πελαργών. Όπως γνωρίζουμε το Στεφανοβίκειο είναι πέρασμα πελαργών όπου κάνουν τις φωλιές τους σε τυχαίες θέσεις στον οικισμό πάνω σε υφιστάμενους στύλους της ΔΕΗ. Οι φωλιές αυτές θα τοποθετηθούν στο Αλσύλλιο που θα δημιουργηθεί στον ανωτέρω χώρο και θα αποτελέσει ένα αξιοθέατο της περιοχής. Η προτεινόμενη παρέμβαση θα αποτελέσει πόλο έλξης και επισκεπτών της περιοχής και ιδιαίτερα των επισκεπτών στην Λίμνη Κάρλα που απέχει δύο χιλιόμετρα από τον χώρο παρέμβασης.