Στο φως το σπίτι του Ρήγα – Εκδήλωση για το μεγάλο διαφωτιστή στο Βόλο

Στο φως το σπίτι του Ρήγα – Εκδήλωση για το μεγάλο διαφωτιστή στο Βόλο

SANYO DIGITAL CAMERA
Η πολύπλευρη προσωπικότητα του μεγάλου Ελληνα διαφωτιστή και οι προσπάθειες που αναπτύσσονται στη γενέτειρά του, το Βελεστίνο, για την ευρύτερη προβολή της του έργου του, αποτέλεσαν το επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης της «Καθημερινής», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Με αφορμή τη νέα εκδοτική σειρά «Ηγέτες», πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο Ρήγα Φεραίο, ο οποίος είναι η εμβληματική φυσιογνωμία στην αντίστοιχη έκδοση της ερχόμενης Κυριακής.
Μεταξύ των ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού, που θα είναι αφιερωμένος στο μεγάλο εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, δημιουργείται στο Βελεστίνο. Πρόκειται για έναν Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγα Βελεστινλή» στο οποίο προγραμματίζουμε να φιλοξενήσουμε διάφορες πολιτιστικές και ιστορικές δράσεις. Με ψηφιακά μέσα, με σύγχρονα εργαλεία, με καινοτόμες δράσεις, το Κέντρο Πολιτισμού θα είναι ο τόπος που όλοι, θα μπορούν να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν τις νέες δράσεις στον πολιτισμό και στις τέχνες».
Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι θα γίνει αναπαράσταση του σπιτιού του Ρήγα, σε οικόπεδο το οποίο φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία. «Εχουμε εντοπίσει τον τύπο του σπιτιού με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων και πιστεύουμε, τόνισε ο κ. Νασίκας, ότι θα το υλοποιήσουμε στη διάρκεια της θητείας μας».
Η δρ. ιστορικός Αννίτα Πρασσά, σημείωσε από την πλευρά της ότι «ο Ρήγας έχει κατά βάση πολιτική σκέψη και το έργο του είναι πολιτικό. Το έργο του είναι κατ’ εξοχήν επαναστατικό, προσέθεσε, διότι είναι επαναστάτης και οραματιστής». Το έργο του ενέπνευσε τις επόμενες γενιές και τα κινήματα του φιλελευθερισμού το 19ο αιώνα. «Πάρα πολλοί σύλλογοι έχουν βαπτιστεί με το όνομά του, γιατί δηλώνει το ανατρεπτικό, το φιλελεύθερο στοιχείο, την αγάπη για την ελευθερία» σημείωσε μεταξύ άλλων η ίδια.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Πασχάλης Κιτρομιλίδης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά έδωσε το «παρών» με τη βοήθεια της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας, σκιαγραφώντας με λόγο ρέοντα «τη μοναδική και ανεπανάληπτη φυσιογνωμία του Ρήγα».
Την εκδήλωση προσφώνησε η Λευκή Βαρδίκου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Καθημερινής, υπογραμμίζοντας ότι «με αφορμή τη σειρά «Ηγέτες» που αφιερώνεται σε προσωπικότητες που σημάδεψαν ανά τους αιώνες την πορεία της χώρας, διοργανώθηκε η εκδήλωση στο Βόλο, με σημείο επαφής τον τόπο που η μεγάλη αυτή μορφή έζησε, γεννήθηκε και έδρασε».
Στην εκδήλωση ακούστηκε ολόκληρος ο Θούριος Υμνος, μελοποιημένος από τον Γιάννη Τράντα και τη φιλική συμμετοχή της ομάδας «Εστία Θεάτρου Ερινεώς».