«ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΠΑΚΑΛΗ»
Η θέση της πρώτης εγκατάστασης των κατοίκων των Φερών, ο πυρήνας της αρχαίας πόλης και μετέπειτα ενας από τους δυο λόφους της Ακρόπολής της δεσπόζει στα Δυτικά του Βελεστίνου. Απαλλοτριώθηκε πρόσφατα και προσφέρεται πλέον για συστηματικές ανασκαφές.
«ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ή ΠΑΝΑΓΙΑΣ»
Βρίσκεται στα ΝΔ της «Μαγούλας Μπακάλη» και αποτελεί το δεύτερο λόφο της Ακρόπολης των Φερών. Πάνω στο λόφο αυτό σώζεται μεγάλο τμήμα του τείχους του 4ου αι. π.Χ., πάχους 3,50 μ., κατασκευασμένου με ασβεστολιθικούς δόμους, που έχει ανασκαφεί και διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να διευκολύνεται η επίσκεψή του.
ΛΟΦΟΣ «ΚΑΣΤΡΑΚΙ»
Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του Βελεστίνου και είναι κατά το ήμισυ απαλλοτριωμένος. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο, όπου διασώζεται τμήμα του υστερο-αρχαϊκού οχυρωματικού περίβολου των Φερών, πάνω στο οποίο εδράζεται το κλασσικό τείχος του 4ου αι. π.Χ. Κατάλληλη διαμόρφωση καθιστά το χώρο επισκέψιμο.
«ΥΠΕΡΕΙΑ ΚΡΗΝΗ»
Πανάρχαια πηγή στην καρδιά της αρχαίας πόλης. Σήμερα αποτελεί ανασκαφή της αρχαιολογίας και βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Βελεστίνου.
«ΜΗΚΥΝΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΛΑΞΕΥΤΩΝ ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΩΝ ΤΑΦΩΝ»
Στα ΒΔ της Υπέρειας Κρήνης, σε απαλλοτριωμένο χώρο, σώζεται σε άριστη κατάσταση μια συστάδα μυκηναϊκών λαξευτών θαλαμοειδών τάφων, καθώς και τμήματα οικοδομημάτων κλασσικής και ελληνιστικής εποχής.
«ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΑ ΘΕΑΤΡΟ»
Η αρχαία Αγορά εκτείνεται στα ΒΑ του λόφου «Καστράκι» συμπεριλαμβάνοντας το ΒΑ τμήμα του. Σε απαλλοτριωμένη έκταση υπάρχει ανασκαμμένο και επισκέψιμο ένα τμήμα στοάς ελληνιστικής εποχής με ημίεργη κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού, οι κατώτεροι σπόνδυλοι των κιόνων της οποίας σώζονται στη θέση τους, πάνω στο στυλοβάτη.
«ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΘΑΥΛΙΟΥ ΔΙΟΣ» Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά επισκέψιμα αρχαία μνημεία ολόκληρης της Θεσσαλίας που βρίσκεται στο άκρο της αρχαίας πόλης των Φερών, μέσα σε απαλλοτριωμένο χώρο, δίπλα στο δρόμο Βελεστίνου-Χλόης. Σήμερα σώζεται μόνο το ΝΑ μέρος της κρηπίδας του ναού και ελάχιστα αρχιτεκτονικά του μέλη.
«ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΜΕΥΠΟΓΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ»
Στα ΒΔ της Υπέρειας Κρήνης, σε υπό απαλλοτρίωση χώρο, έχει αποκαλυφθεί τμήμα χαρακτηριστικής ιδιωτικής οικίας ελληνιστικής εποχής. Η οικία περιλαμβάνει μια υπόγεια δεξαμενή σε σχήμα μικρού τετράγωνου δωματίου, που επικοινωνεί με ένα πηγάδι και στην οποία οδηγεί υπόγεια στοά με είκοσι δύο σκαλοπάτια. Όλη η κατασκευή είναι λαξευμένη μέσα στο φυσικό βράχο. Πρόκειται για μνημείο μοναδικό στη Θεσσαλία.
«ΘΟΛΩΤΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΙ-ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ»
Επτά μέχρι τώρα μικροί κτιστοί θολωτοί τάφοι, σε πολύ καλή κατάσταση, σώζονται δίπλα στην Εθνική Οδό, στην περιοχή της Χλόης.
«ΧΑΛΚΩΔΟΝΙΟΝ ΟΡΟΣ (ΜΑΛΟΥΚΑ)»
Στο επιβλητικό βραχώδες ύψωμα που δεσπόζει στα ΝΔ του Βελεστίνου διατηρούνται ακόμη σε διάφορα σημεία τα αρχαία λατομεία ασβεστόλιθου, από τα οποία προέρχονται οι γωνιόλιθοι του αρχαίου τείχους. Είναι επίσης ορατά τα ερείπια ενός ιερού ναού και ενός πύργου κλασσικής εποχής στην κορυφή του, καθιστώντας το ύψωμα ένα σημαντικό εκτός αρχαίας πόλης χώρο επίσκεψης.
«Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ (ΦΕΡΑΙΟΥ)»
«ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ (1897)»
«ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (1941-1944)»
«ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ (ΚΑΜΑΡΑ)»
Μεταβυζαντινής Περιόδου στη θέση «Περιφέρεια»