Ιστορικές στιγμές έζησε χθες η ιστορική πόλη του Βελεστίνου, καθώς υποδέχθηκε επισήμως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια δράσης και προσφοράς του Συλλόγου των Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας. Η υποδοχή του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν πάνδημη, αφού σύμπας ο λαός της πόλης και ο Ιερός Κλήρος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελεστίνου και όχι μόνο, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τον περιβάλλοντα χώρο, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό και τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα. Παρέστησαν, επίσης, η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και οι επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος και των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σωμάτων.
Μετά την άφιξη και υποδοχή του Μακαριωτάτου, τελέστηκε ο Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Ιερωνύμου, όπου έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Τοπικής μας Εκκλησίας. Στο τέλος του Εσπερινού τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος τόνισε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου «περιποιεί μεγάλη τιμή και ευλογία για την πόλη του Βελεστίνου και τον Δήμο μας…». Ο κ. Δήμαρχος τόνισε, μεταξύ άλλων: «ηγείστε, Μακαριώτατε, της Ελλαδικής Εκκλησίας και ασκείτε την ποιμαντική σας αποστολή, με αφοπλιστικά νηφάλιο τρόπο, με απλότητα και προσήνεια, με ώριμο, καθαρό, Θεολογικό και πατρικό λόγο. Κάτω από τη Θεοφώτιστη ποιμαντορία σας, η Εκκλησία μας είναι αυτή που προσφέρει στη δύσκολη ώρα καταφυγή, καταλλαγή και απάντηση στα εναγώνια ερωτήματα της κοινωνίας. Είναι αυτή που κρατά σε εγρήγορση τις καθαρές συνειδήσεις, διδάσκοντας πίστη, ενότητα, αλληλεγγύη και συνοχή…». Εκ μέρους του Δήμου ο κ. Νασίκας προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο, εις ανάμνησιν της επισκέψεώς του, έναν πίνακα – προσωπογραφία του Ρήγα Βελεστινλή και αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα.
Ακολούθησε η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης, από την αρχαιότητα έως σήμερα και στις μεγάλες μορφές που ανέδειξε, κορυφαία των οποίων είναι ο Εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος. Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τα συναισθήματά του, εξ αφορμής της ενταύθα παρουσία του Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «συναισθήματα που πιστεύουμε πως εκπροσωπούν όλο τον ελληνικό λαό και την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας. Δεν γνωρίζουμε αν θα δώσει ποτέ ο Θεός καταλληλότερο πρόσωπο από εκείνον για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των καιρών, στην πολύπλευρα χειμαζόμενη ελληνική πατρίδα μας. Είχαμε ανάγκη ενότητος. Μας έδωσε άνθρωπο ενότητος, πού ένωσε κάτω από το πατρικό του διακριτικό βλέμμα όλη την Εκκλησία. Είχαμε ανάγκη διακριτικών χειρισμών. Μας έδωσε ταγό διακριτικό, αθόρυβο, πράο. Είχαμε ανάγκη αποτελεσματικών δράσεων. Μας έδωσε ηγέτη δραστικό και αποτελεσματικό. Ο λαός μας, γεμάτος κοινωνικές πληγές, είχε ανάγκη βοήθειας και στοργικής φροντίδας. Μας έδωσε πατέρα φιλάνθρωπο, φιλότεκνο και ελεήμονα, που αναπνέει με τους δύο πνεύμονες της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Αυτό το αποδεικνύει καθημερνώς με τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, δράσεις που τον έχουν καταστήσει πηγή ελεημοσύνης και ευεργεσίας προς τους πάντες αδιακρίτως, ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού…». Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την προσφώνησή του επισημαίνοντας ότι «η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου είναι ένα δείγμα αγάπης. Αυτή η αγάπη παρέχει και σε μάς τους ταπεινούς αισιοδοξία, ασφάλεια και ελπίδα. Γι᾿ αυτό και τον παρακαλούμε να μάς χαρίζει πάντοτε τη συνοδοιπορία των προσευχών του σε ότι καλό θα προσπαθήσουμε, με τη χάρη του Θεού και με τις ταπεινές μας δυνάμεις, να πράξουμε για το καλό της Εκκλησίας μας…».
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και διασώζουν την Παράδοση, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προσωπικά στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, «για την προσφορά σας προς τον πρόσωπό μου, ως Αρχιεπισκόπου, προς την διοικούσα Εκκλησία και ολόκληρο το σώμα της Ιεραρχίας. Διότι η προσωπικότητά σας, το πνευματικό σας ανάστημα, η συμπεριφορά σας, αλλά κυρίως η εκκλησιαστική σας δραστηριότητα, είναι πολύτιμος βοηθός και παρηγορητής σ’ εκείνους που αντιμετωπίζουν δύσκολα προβλήματα σ’ αυτή τη διακονία… η σοφία σας, η σύνεση, η εργατικότητα, η επιμέλεια, το ενδιαφέρον σας για τα θέματα της Εκκλησίας μας χρειάζονται ιδιαίτερα σήμερα, που ο λαός μας διέρχεται δύσκολες ώρες…»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, το οποίο εδράζεται στην διδασκαλία της Γραφής για την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο: «Αυτή είναι η αποστολή μας, να αγαπάμε τον Θεό και να διακονούμε την εικόνα του, τον κάθε άνθρωπο και να τον βοηθούμε με δύο τρόπους: να τον στηρίζουμε ψυχικά, να τον δυναμώνουμε, για να μένει όρθιος, λατρεύοντας, όμως, τον Θεό και λειτουργώντας στο Θυσιαστήριο. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους πόλους κινείστε, Σεβασμιώτατε και αυτό το επιβεβαιώνω…».
Στη συνέχεια μίλησε για την κρίση των θεσμών στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα: «οι θεσμοί αποτελούνται από ανθρώπους. Όταν, όμως, οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, αρρωσταίνουν, αυτόματα και οι θεσμοί, χωρίς να φέρουν καρπό. Ο ρόλος της Εκκλησίας, μέσα στην κοινωνία, είναι να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους, για να τους δώσει ο Θεός διάκριση, σύνεση, για να μπορέσουμε όλοι μαζί ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής…». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε υπόμνημα Επιτροπής, «αποτελούμενης από Έλληνες, που συμβουλεύει την αποπομπή των συμβόλων από τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους, τον Σταυρό, τις Εικόνες, ως κίνηση δήθεν εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Είδατε, αλήθεια τις προσωπογραφίες των ηρώων της ιστορίας ή του Ρήγα στα σχολεία μας;… Αυτή η εισήγηση, βρίσκεται στα γραφεία των Υπουργών και τελεί σε αναμονή… Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατόν να συμβεί οτιδήποτε καλό; Πρέπει να επισημάνουμε πρώτα στον εαυτό μας την αρρώστια και να τη θεραπεύουμε…». Ολοκλήρωσε δε τον λόγο του, με αναφορά στη διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας μας στη διάσωση του Έθνους, με κάθε τρόπο και κόστος, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.
Ακολούθησε βλάχικο πανηγύρι στο προαύλιο του Ναού, με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων του Συλλόγου Περιβολιωτών Νομού Μαγνησίας.
Privacy Overview
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.