Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος «LIFΕ για το Κιρκινέζι» στο Βελεστίνο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Το «LIFE για το Κιρκινέζι» υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με εταίρους το Δήμο Ρήγα Φεραίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC Ε.Π.Ε.
Το πρόγραμμα ήταν τετραετές και υλοποιήθηκε σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Περιοχή θεσσαλικού κάμπου, Περιοχή ταμιευτήρων πρώην λίμνης Κάρλας και Όρος Μαυροβούνι).
Την ημερίδα άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου. κ. Νασίκας Δημήτριος τονίζοντας, «Για εμάς η σημερινή ημερίδα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι οποίες προωθήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος για την προστασία του κιρκινεζιού. Η διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής μας, καθώς και η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Λίμνης Κάρλας αποτελούν ένα από τα βασικότερα περιβαλλοντικά θέματα του Δήμου μας, το οποίο στηρίζουμε, ενισχύουμε και βελτιώνουμε».
Χαιρετισμό απεύθυνε και εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου «η Δήμητρα». Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του προγράμματος, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αθανάσιο Σφουγγάρη, το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν με επιτυχία και οι προοπτικές της μετέπειτα περιόδου.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης NCC Ε.Π.Ε. με την κα. Αδαμαντία Πυλαρά και θέμα «Δράσεις επικοινωνίας για το Κιρκινέζι», από το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου με τον κ. Ιωάννη Βέργο και θέμα «Υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος LIFE» και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τον κ. Σταύρο Πολύμερο και θέμα «Δράσεις διατήρησης και ενημέρωσης για το Κιρκινέζι: τεχνητές φωλιές, περιβαλλοντική εκπαίδευση, εθελοντική ομάδα».
Τέλος προβλήθηκε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος από τον σκηνοθέτη κ. Λάγδαρη.