Μεγάλες οι προσδοκίες του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, αλλά και πολλά τα προβλήματα μέχρι να φτάσει η ώρα να λειτουργήσει έτσι όπως μελετήθηκε.
Στον τόπο μας από το 2000 κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Χώρας μας.
Το έργο ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Δεν υπήρξε καμία διακοπή εργασιών σε καμία εργολαβία ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης και φτάνει σιγά σιγά στην αποπεράτωσή του.
Η λίμνη γέμισε νερό το 2010 αλλά χωρίς ακόμη τα έργα να έχουν τελειώσει και αυτό δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Το κυριότερο ήταν ότι επειδή το νερό όλα αυτά τα χρόνια ήταν λίγο και δεν ανανεώνονταν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ποιότητά του. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να έρχεται περισσότερο νερό από τον Πηνειό στην Κάρλα και αυτό άρχισε να επηρεάζει θετικά την ποιότητα των νερών. Το αρνητικό είναι ότι κατά διαστήματα τα νερά της λίμνης μολύνονται από διάφορους παράγοντες και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, μολύνονται περισσότερο από ανθρώπινους παράγοντες.
Πρόσφατο παράδειγμα, τα νεκρά ψάρια που δυστυχώς εμφανίσθηκαν και πάλι εδώ και δύο μέρες στις όχθες της λίμνης. Ήδη, γίνονται έρευνες και από το Φορέα αλλά και από την Περιφέρεια για να διαπιστωθούν τα αίτια της θανάτωσης των ψαριών.
Ευχόμαστε όλοι οι έρευνες να δείξουν ότι τα αίτια θανάτωσης των ψαριών δεν οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Το μεγάλο, όμως πρόβλημα με το έργο της Κάρλας είναι άλλο. Είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως με τα περισσότερα μεγάλα έργα της Χώρας μας.
Τα κατασκευάσαμε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν αυτά τελείωσαν τα αφήσαμε στην τύχη τους.
Ίσως τη μόνη εξαίρεση αποτελούν οι αυτοκινητόδρομοι.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι στο να σχεδιάζουμε πώς θα λειτουργήσει ένα έργο όταν αυτό τελειώσει είμαστε πολύ καλοί. Όμως, όταν φτάνει αυτή η ώρα και τα έργα παραδίδονται για χρήση τότε αλλάζουμε όλο τον αρχικό σχεδιασμό και αρχίζουν οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για το ένα κομμάτι και ποιος για το άλλο.
Ο Φορέας με βάσει το νομικό πλαίσιο που λειτουργεί έχει περισσότερο αρμοδιότητες εισηγητικού χαρακτήρα και όχι αποφασιστικού.
Το να εισηγούμαστε είναι εύκολο, το να υλοποιούμε είναι το δύσκολο.
Η Περιφέρεια ορθώς απαντάει ότι ανέλαβε την αποπεράτωση των εργολαβιών και όχι τη λειτουργία των έργων και πάει λέγοντας.
Ποιος όμως τελικά θα αναλάβει να λειτουργήσει αυτό το έργο;
Μέχρι σήμερα όποτε παρουσιάζεται ένα πρόβλημα ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι αρμόδιος για να το λύσει.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώχευση της Χώρας μας ήταν οι δυσλειτουργίες που προξένησε ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και δυστυχώς, όπως φαίνεται μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, αυτό συνεχίζεται.
Στην περίπτωση της Κάρλας φτάσαμε αισίως μετά από 18 χρόνια στην αποπεράτωση των έργων και δεν γνωρίζει κανένας κανείς θα αναλάβει να λειτουργήσει αυτά τα έργα. Πρόσφατα σε μία σύσκεψη στην Περιφέρεια αποφασίσθηκε να αναλάβει την λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου στα Κανάλια, καθώς και του Κέντρου Πληροφόρησης του Στεφανοβικείου ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας.
Καλά μέχρι εδώ, αλλά είναι τόσα πολλά ακόμη που πρέπει να λυθούν.
Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση όλων αυτών των αναχωμάτων καθώς και των τάφρων που δημιουργήθηκαν;
Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία των αντλιοστασίων;
Ποιος θα αναλάβει το αρδευτικό κλπ, κλπ.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όσο οι αρμοδιότητες αυτές εξακολουθούν να αφήνονται στη τύχη τους και όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με έναν και μόνο έναν Φορέα που θα αναλάβει όλα αυτά τόσο περισσότερα θα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργούνται.
Τις απόψεις μου τις έχω καταθέσει πολλές φορές τόσο δημόσια όσο και αρμοδίως αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι κανείς δεν καταθέτει άποψη έστω και αντίθετη.
Αυτό δείχνει πλήρη απαξίωση και αυτό είναι το χειρότερο απ΄ όλα.
Ένας Φορέας πρέπει να αναλάβει όλα όσα έχουν σχέση με την Κάρλα και αυτός δεν πρέπει να είναι άλλος από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, αφού πρώτα του δοθούν τα «εργαλεία» όπως οι πόροι, το προσωπικό και η νομοθέτηση των αρμοδιοτήτων του.
Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Αυτό τον σχεδιασμό καταθέσαμε από την αρχή ως Χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτές τις προϋποθέσεις μας χρηματοδότησε.
Για όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω το 2003 φτάσαμε πολύ κοντά στη νομοθέτησή τους. Τότε το Κράτος συνέταξε Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία μάλιστα έθεσε σε διαβούλευση ζητώντας και παίρνοντας τις απόψεις των τότε Δήμων και Νομαρχιών με σκοπό να προχωρήσει στη νομοθέτησή της.
Όμως, τελικά, δυστυχώς η ΚΥΑ έμεινε στα συρτάρια των Υπουργείων. Ώσπου φτάσαμε σήμερα μετά από 15 χρόνια να μην έχει ακόμη δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης και λειτουργίας της Κάρλας.
Για του λόγου το αληθές και για όλους τους αρμόδιους και μη, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν την ΚΥΑ του 2003 στην οποία αναφέρομαι και να δουν πώς προβλέπονταν οι αρμοδιότητες και πώς ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου θα αναλάμβανε να τις διαχειριστεί όλες, αποφασιστικά και όχι όπως σήμερα ελάχιστες και γνωμοδοτικά.
Επιτέλους, δεν θέλουμε άλλους Φορείς με αρμοδιότητα να γνωμοδοτούν.
Θέλουμε Φορείς να αποφασίζουν, να διαχειρίζονται και να υλοποιούν.
Privacy Overview
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.