Ένταξη Τ.Κ. Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα Εξισωτικής Αποζημίωσης

Ένταξη Τ.Κ. Δήμου Ρήγα Φεραίου στο πρόγραμμα Εξισωτικής Αποζημίωσης


Την ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Στεφανοβικείου, Ριζομύλου και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο νέο πρόγραμμα Εξισωτικής Αποζημίωσης ζητά ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Νασίκας με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο κ.  Νασίκας θέτει μια σειρά προβληματισμών  όσον αφορά την απένταξη των περιοχών από το πρόγραμμα και ζητά από τον υπουργό να ικανοποιήσει το αίτημα σύσσωμου του αγροκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, αναφέρει: «Εκτιμώντας την προσπάθεια που καταβάλετε σε πολλά επίπεδα προασπίζοντας τα συμφέροντα των αγροτών, επανερχόμαστε στην απένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Στεφανοβικείου, Ριζομύλου και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου από το νέο πρόγραμμα Εξισωτικής Αποζημίωσης, παραθέτοντας τους κάτωθι προβληματισμούς, στη λογική της ισχυροποίησης του αιτήματός μας, καθώς και όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, να επανενταχθούν οι παραπάνω κοινότητες.
Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, μη γνωρίζοντας τις πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, αμφισβητούμε την ορθότητα των στοιχείων τα οποία οδήγησαν στο ποσοστό των αρδευόμενων εκτάσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια μειώνονται συνεχώς λόγω του κόστους άρδευσης.
Από το 2014 περίπου και έπειτα μειώθηκαν κατακόρυφα οι αρδευόμενες εκτάσεις, ενώ αυξάνονται σημαντικά στην περιοχή οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με ξηρικές καλλιέργειες , καθώς και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με καλλιέργειες πολύ λιγότερο υδροβόρες.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το ποσοστό άρδευσης, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμη στα στατιστικά στοιχεία.
Από την άλλη, μη εφαρμόζοντας το πρόγραμμα από σήμερα και στο εξής στην περιοχή, με συνέπεια την αύξηση της τάσης για ποτιστικές καλλιέργειες, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα:
Κοινωνικά – Οικονομικά
Η γήρανση του πληθυσμού των χωριών μας και η εγκατάλειψή τους από τα νέα παιδιά αποτελεί γεγονός, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Το πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης αποτελεί μια ουσιαστική βοήθεια για τους παραγωγούς μας οι οποίοι και θεωρούμε ότι τη δικαιούνται.
Το κόστος άρδευσης αυξάνεται, σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ως και 71 ευρώ/στρέμμα, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει συνεχώς και η άντληση γίνεται όλο και από μεγαλύτερο βάθος.
Επίσης το λειτουργικό κόστος είναι πλέον απαγορευτικό, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις έχει διακοπεί η λειτουργία των γεωτρήσεων.
Προς απόδειξη αυτού επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Λίμνης Κάρλας, όπου φαίνεται ότι ποτίζεται σήμερα το μισό των στρεμμάτων που ποτίζονταν παλιότερα, οι γεωτρήσεις που λειτουργούν έχουν μειωθεί στις 10 από 19 και το μέσο κόστος άρδευσης είναι γύρω στα 40 ευρώ / στρέμμα.
Περιβαλλοντικά
Θα σημάνει την περαιτέρω πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παρατηρούνται τα γνωστά στους επιστημονικούς κύκλους φαινόμενα με τα ρήγματα στην περιοχή, καθώς και το φαινόμενο «βύθισης» των οικισμών Στεφανοβικείου και Ριζομύλου. Πρόσφατη ανακοίνωση σε Διεθνές Συνέδριο στη Λάρισα στις αρχές Νοεμβρίου 2018 για τον Πηνειό ποταμό, αναφέρει 52 εκατοστά βύθιση στην πενταετία 2012 – 2017.
Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, έχουν διανοιχθεί περίπου 30 νέες γεωτρήσεις για την ύδρευση της μείζονος περιοχής Βόλου και υπάρχουν και 10 περίπου παλιές.
Στα ανωτέρω προβλήματα συμβάλλει και η μη υλοποίηση του προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης στο Δήμο μας.
Στην περιοχή υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα LIFE+11NAT /GR /1011 “Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας” το οποίο βραβεύτηκε ως το 2ο καλύτερο πρόγραμμα στην ΕΕ.
Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν και η αύξηση των στρεμμάτων στην περιοχή που καλλιεργούνται με σιτηρά (κυρίως κριθάρι) στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας, προς όφελος των κιρκινεζιών, στόχος που επετεύχθη.
Τα χρήματα που ελάμβαναν οι παραγωγοί μας από την Εξισωτική Αποζημίωση αντιστάθμιζαν την απώλεια εισοδήματος καλλιεργώντας σιτηρά σε σχέση με άλλες ποτιστικές καλλιέργειες και αποτελούσαν ανασχετικό παράγοντα στην αύξηση των αρδευόμενων στρεμμάτων.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, εκτός των άλλων, στην περιοχή, η μη συνέχιση του προγράμματος σημαίνει ουσιαστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σας γνωρίζουμε ότι παραμένουμε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».
Για την αρδευτική κατάσταση του ΤΟΕΒ Κάρλας
Με δεύτερο έγγραφο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη γίνεται γνωστή η  αρδευτική κατάσταση του ΤΟΕΒ Κάρλας και ζητείται η παρέμβασή του για μείωση του υψηλού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: « ο αριθμός των γεωτρήσεων δικαιοδοσίας μας στις περιοχές Ριζομύλου-Στεφανοβικείου -Αγίου Γεωργίου ήταν δεκαεννέα (19) και αρδεύονταν περί τα 2.500 έως 3.000 στρέμματα ανά έτος.
Αυτή στιγμή λόγω της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής λειτουργούν οι δέκα (10) γεωτρήσεις, με συνέπεια τα στρέμματα που αρδεύονται να έχουν μειωθεί στο μισό, η άντληση νερού να γίνεται από μεγάλο βάθος, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά υψηλή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οφειλές του ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ  ανά γεώτρηση να είναι  πολύ υψηλές».