Δεν ήταν τελικά «περαστικοί» οι ροδοπελεκάνοι από την Κάρλα. Κατόπιν εντατικής παρατήρησης και έρευνας των ειδικών, διαπιστώθηκε πως πράγματι το σπάνιο είδος έχει κάνει τη λίμνη της Θεσσαλίας «σπιτικό», καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν εννέα φωλιές με αυγά.
Οι ροδοπελεκάνοι άρχισαν να εμφανίζονται στον ταμιευτήρα της Κάρλας το φθινόπωρο του 2013. Έκτατε, οι αριθμοί του είδους (σ.σ. ο ροδοπελεκάνος είναι μεταναστευτικό πουλί, παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση) συνεχώς αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το φθινόπωρο του 2014 οπότε και ξεπέρασαν τα 550 πουλιά. Οι πολύ υψηλοί αριθμοί ροδοπελεκάνων την περασμένη άνοιξη οδήγησαν τους ερευνητές της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλοβρύσου-Βελεστίνου να ξεκινήσουν εξειδικευμένη έρευνα, κατά την οποία στα τέλη Ιουνίου διαπίστωσαν ότι το είδος έχει επιλέξει την Κάρλα για φώλιασμα. Έτσι, ο ταμιευτήρας έγινε η τρίτη γνωστή αποικία ροδοπελεκάνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετά το Δέλτα του Δούναβη και τη Μικρή Πρέσπα.
Η Κάρλα είναι επίσης και η τέταρτη αποικία αργυροπελεκάνων, ενός ακόμα απειλούμενου πτηνού, στην Ελλάδα. Οι πρώτοι εμφανίστηκαν στην περιοχή το 2009, λίγο μετά την ολοκλήρωση του ταμιευτήρα (η λίμνη είχε αποξηρανθεί το 1962 και από το 2006 έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες επανασύστασής της), ενώ η πρώτη φωλιά παρατηρήθηκε το 2012. Φέτος, οι φωλιές των αργυροπελεκάνων ξεπερνούν τις 100 με περίπου 1.000 πτηνά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ταμιευτήρας της Κάρλας προσελκύει ολοένα και περισσότερους αριθμούς σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια οικολογική σημασία των έργων αποκατάστασης που πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 χρόνια. Σχεδόν 4.000 αργυροπελεκάνοι σε 24 υγροτόπους και 1.000 ροδοπελεκάνοι σε 11 υγροτόπους καταγράφηκαν τον Ιούλιο από 12 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Οι ειδικοί ορνιθολόγοι επισημαίνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις μετατρέπουν την Κάρλα σε τόπο ιδιαίτερης σημασίας για τα υδρόβια πουλιά, ιδίως για τους πελεκάνους. Όπως αναφέρουν, η παρουσία των δύο ειδών στην πρώην λίμνη ήταν γνωστή για πάνω από 70 χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις για φώλιασμα εκεί. Ειδικά για την καταγραφή φωλιών ροδοπελεκάνων, κάνουν λόγο για «ιστορικής σημασίας» γεγονός. «Όλες οι δομές του ΥΠΑΠΕΝ, της Περιφέρειας και των δήμων πρέπει να φροντίσουν ώστε τα πτηνά να έχουν χώρο φωλιάσματος και να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι πλήρωσης του ταμιευτήρα χωρίς αυξομειώσεις, να μην υπάρχει ανθρώπινη ενόχληση και απειλή εναντίον τους, η ποιότητα των νερών και των ψαριών να είναι ασφαλής τόσο για τα πουλιά όσο και για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και βεβαίως ο Φ. Δ. Κάρλας θα ενισχυθεί έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΠΠ.
Privacy Overview
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.