Μετά από προτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Νασίκα, στο Βελεστίνο η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) Πρόσωπα, Μια Άλλη Ανάγνωση του χάρτη»

Μετά από προτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Νασίκα, στο Βελεστίνο η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) Πρόσωπα, Μια Άλλη Ανάγνωση του χάρτη»


H πρώτη έκθεση με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) Πρόσωπα, Μια Άλλη Ανάγνωση του χάρτη» έρχεται στο Βελεστίνο στα μέσα Ιανουαρίου 2019, μετά από ενέργειες του Δημάρχου Δημήτρη Νασίκα, προς την Προϊσταμένη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου πληροφόρησης του ΑΠΘ, κα. Αικατερίνης Νάστα.
Να σημειωθεί πως προγραμματίζεται ένα μέρος των εκθεμάτων να βρίσκονται μόνιμα στον Εκθεσιακό Χώρο «Ρήγας Βελεστινλής» και ένα στο Πνευματικό Κέντρο.
Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας επισκέφθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, την έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) Πρόσωπα, Μια Άλλη Ανάγνωση του χάρτη» και έκτοτε συνέχισε τις επαφές προκειμένου να μεταφερθεί η έκθεση στη γενέτειρα του Ρήγα, κάτι που στέφθηκε με επιτυχία.
Διευκρινίζεται πως πρόκειται για μια διαφορετική ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή το 1797 στη Βιέννη, ένα αντίτυπο της οποίας (από τα λίγα σωζόμενα των 1220 αντιτύπων που τυπώθηκαν) φυλάσσεται στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της ΒΚΠ ΑΠΘ.
Για πρώτη φορά εκτίθενται μαζί έξι αντίτυπα της Χάρτας, τριών τυπολογιών, με έμφαση στη «Χαρτογραφία της Χάρτας του Ρήγα» και στα αινίγματά της, από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη ΒΚΠ-ΑΠΘ, την Τράπεζα της Ελλάδος (2 Χάρτες), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.
Οι έξι Χάρτες συνοδεύονται από: τον Πίνακα της Ελλάδος του Άνθιμου Γαζή (Βιέννη, 1800), 20 εκθεσιακές ερμηνευτικές ενότητες, ψηφιακές προβολές και video, έκθεση επιλεγμένων σχετικών βιβλίων από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΒΚΠ-ΑΠΘ.
Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κ.ά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και τη σχεδίασε ο Ρήγας και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης.
Ο κ. Νασίκας δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μας, τους δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, να τιμάται ο μεγάλος μας Εθνομάρτυρας, Ρήγας Βελεστινλής και να ερευνάται η ζωή και το έργο του μέσω δράσεων από Πανεπιστήμια και Ιδρύματα.
Επίσης, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η πρωτοβουλία μας να έρθει η Έκθεση στη γενέτειρα του Ρήγα είναι επιτυχής και τα έργα θα βρίσκονται μόνιμα στο Βελεστίνο στα μέσα Ιανουαρίου του 2019.
Στις προτεραιότητές μας είναι οτιδήποτε αφορά στον Εθνεγέρτη μας και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο έργο του, τη Χάρτα του. Πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο. Ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.
Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την τόσο αξιόλογη έκθεση αυτού του τόσου σημαντικού δημιουργήματος που θα βρίσκεται στη γενέτειρά του Ρήγα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στον κόσμο να το μελετήσουν».