Το Λαογραφικό Μουσείο Στεφανοβικείου προστίθεται στην αλυσίδα πολιτισμού του Δήμου Ρήγα Φεραίου, δεδομένης της πρόθεσης της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο πολιτισμού, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή.
O δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, τόνισε πως το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε έχει ως στόχο να αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού της τοπικής μας κοινότητας ως σημαντικού παράγοντα, τόσο ιστορικά όσο και συγχρονικά, στη ζωή του Στεφανοβικείου και των ανθρώπων της. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η δημιουργία και οργάνωση του Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου θα αναδείξει τον ρόλο του παραδοσιακού / λαϊκού πολιτισμού στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές περιστάσεις.
Με άξονα το Μουσείο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η υφαντική και άλλες τέχνες και τεχνικές, παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, αντί για επιβιώματα του παρελθόντος και απλά μουσειακά εκθέματα, μπορούν να συνδεθούν άμεσα και οργανικά με τους ανθρώπους του Στεφανοβικείου, αναδεικνύοντας το Μουσείο σε ζωντανό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας.
Να σημειωθεί πως το υλικό συλλέχθηκε από δύο κυρίως Συλλόγους, την Επιστημονική Εταιρεία Στεφανοβικείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης».
Η υποδομή και λειτουργία του Μουσείου, αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητές του, θα έχουν σκοπό να συνεγείρουν την συνέργεια των ανθρώπων της Δ.Ε. Κάρλας σε μια ακόμη πολιτισμική δράση , ενώ η λειτουργία του θα αποτελέσει και πολιτισμικό κέντρο αναφοράς και πόλο πολιτισμού για την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Η ολοκλήρωση των έργων της Ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας με το Κέντρο Πληροφόρησης στην κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου σε συνδυασμό με την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου θα δώσουν μια τουριστική κινητικότητα στην περιοχή και θα συμβάλουν στην αναβάθμισή της.
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γ. Καλτσογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Νικ. Πρίντζος, Στ. Χατζής, Ι. Παπαϊωάννου, η αντιπρόεδρος του Ν.Π. Βάσω Παπανικολάου-Χατζοπούλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρ. Παπαϊωάννου, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημ. Παλληκάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θαν. Βλάχος, Αγγελική Τσεκουροπούλου-Τσουμπέκου, Αρετή Πρίντζου, Ι. Σκρίμπας, Μαργ. Μπαρτζιάλης και Σπ. Γάτος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρ. Πάσχος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Στεφανοβικείου Βασ. Ακριβούσης, η εκπρόσωπος Τ.Κ. Κερασιάς Αντωνία Χασιώτη, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Σ.Κοκκίνης, κ.ά.
Το Μουσείο
Στο Μουσείο εκτίθεται η ιστορική και λαογραφική παρακαταθήκη της περιοχής μέσα από τους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, περιστασιακές εκθέσεις κ.τ.λ.).
Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των εντόπιων στοιχείων του Στεφανοβικείου και όχι σε μία γενικότερη παρουσίαση παλαιότερων εκφάνσεων του κοινωνικού βίου.
Το Μουσείο περιλαμβάνει γενικότερες γεωγραφικές, μυθολογικές, ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες για το Στεφανοβίκειο και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής όχθης της λίμνης Βοιβηΐδας (Κάρλας), μέσα από φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και εικονοληψίες (παλιές και σύγχρονες), χρονολογικούς πίνακες και μακέτες.
Επίσης, περιέχει στοιχεία για τη γειτνιάζουσα λίμνη Κάρλα με εικόνες, φωτογραφίες και τον σχετικό εξοπλισμό των ψαράδων, πρωτότυπο και σε μακέττες (π.χ. του ιδιότυπου «καραβιού» της Κάρλας και των ιδιόρρυθμων καλυβιών).
Στο Μουσείο υφίσταται και ο «Δρόμος του ψωμιού» με την επικεφαλίδα «Τον άρτον ημών», με αναφορά στη γεωργία και ιδιαίτερα στο σιτάρι, το κυριότερο προϊόν της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς και στη χρονική διαδικασία παρασκευής του ψωμιού και μάλιστα από την σπορά μέχρι το καθημερινό τραπέζι, παρουσιάζοντας με εποπτικό υλικό (εργαλεία, σκεύη, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις όλα τα στάδια.
Επιπλέον, το τμήμα ο «Δρόμος του γάλακτος και του μελιού» με την επικεφαλίδα «Από μέλι και γάλα», αναφέρεται σε δύο προϊόντα το γάλα και το μέλι, ξεχασμένα σήμερα στην πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Παρουσιάζονται πληροφορίες για τη γενικότερη κτηνοτροφική ζωή (κοινωνική θέση και συνήθειες των κτηνοτρόφων, ζώα που εξέτρεφαν, τόποι βόσκησης, μακέτα του τοπικού είδους της στάνης, σκεύη και εργαλεία με τις τοπικές ονομασίες και χρήσεις, ειδικά ενδύματα κ.τ.λ.) Γίνεται, επίσης, αναφορά σε εντελώς ξεχασμένα προϊόντα, όπως το μετάξι (σηροτροφία), όπως αποδεικνύουν και οι πολλές μουριές της περιοχής.
Στον «Δρόμο του μαλλιού» με την επιγραφή «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη» περιλαμβάνεται η διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού, που αποτελούσε παλαιότερα την μοναδική υφαντική ύλη της περιοχής, αφού το μετάξι προοριζόταν για εξαγωγή. Παρουσιάζονται τα στάδια κατεργασίας της πρώτης ύλης, από το κούρεμα των αιγοπροβάτων μέχρι την ραφή των ενδυμάτων. Στο τμήμα αυτό εντάσσονται οι ντόπιοι τύποι υφαντών (κλινοσκεπάσματα, χαλιά κ.τ.λ.) και οι τοπικές ενδυμασίες, ανδρών και γυναικών.
Σημειώνεται ότι η τοπική ενδυμασία φορέθηκε σε συγκεκριμένους οικισμούς της περιοχής (γεωγραφικά από τους ελληνόφωνους του Βελεστίνου μέχρι το Κιλελέρ), επικράτησε, όμως, στη σχετική βιβλιογραφία ως «φορεσιά Στεφανοβικείου και έτσι αναζητάται.
Σε ένα άλλο τμήμα του Μουσείου περιλαμβάνεται η θρησκευτική παρακαταθήκη της περιοχής, δηλ. παλαιές εικόνες, ιερατικά ενδύματα, εκκλησιαστικά σκεύη και βιβλία, φωτογραφίες θρησκευτικών τελετών και πανηγύρεων και άλλα συναφή στοιχεία.
Επίσης, περιλαμβάνεται μεγάλη συλλογή ψηφιοποιημένων φωτογραφιών (μέχρι στιγμής περίπου 5.000), βιβλία σχετικά με το Στεφανοβίκειο και γενικότερες συλλογές τοπικού λαογραφικού υλικού (τοπικών τραγουδιών, εθίμων, λεξιλογίου κ.τ.λ.)
Τέλος, με τη λειτουργία του Μουσείου θα προβληθεί και θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά , ενώ θα γίνει πόλος έλξης για σχολεία, ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικά ινστιτούτα και άλλους συναφείς φορείς της Ελλάδας.
Privacy Overview
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.